4 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
4 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Witte wijn

Hoe ontstaat witte wijn?

Witte wijn wordt gemaakt van het sap van de witte druif. Na het persen van de druiven komt er sap vrij en wordt sap opgevangen en bewaard om het te laten gisten. Het gistingsproces zorgt ervoor dat de natuurlijke suikers die in het sap zitten, omgezet worden tot alcohol en koolzuur. Witte wijn wordt gemaakt van verschillende soorten druiven, net als bij de rode wijn. Per druif verschilt het welke aroma’s en smaken vrijkomen in de wijnen. De kleuren van de witte wijn kunnen variëren van geel tot groen, maar ook tot oranje en zelfs een beetje bruin.

Verschillende soorten witte wijn

Er zijn flink wat verschillende witte wijnen. Elke witte wijn heeft een andere smaak en is mede afhankelijk van de druif waarvan het gemaakt is.

  • Albariño
  • Verdejo
  • Viura

Een droge witte wijn is een wijn met een laag percentage restsuiker. Dit suiker blijft over na het gisten. Een halfdroge wijn heeft nog net iets meer restsuiker in zich dan een droge. Het ‘zure’ wat mensen vaak ervaren bij een droge witte wijn, is in de halfdroge witte wijn dan ook vaak verzacht. De zoete witte wijn heeft uiteraard meer restsuiker in zich zitten en is zoet van smaak.

Witte wijn in combinatie met eten

Witte wijn wordt vaak koeler geserveerd dan rode wijnen. De juiste temperatuur voor een witte wijn ligt rond de 8 tot 10 graden Celsius. Gerechten met vis en zomerse salades passen uitstekend bij droge en halfdroge wijnen. Zoete wijnen worden vaak gedronken bij paté of bepaalde kazen. De hele zoete wijnen combineren dan weer goed bij sorbetijs of frisse fruitsalades. Je kunt natuurlijk ook zelf proberen een combinatie te maken. Toch wat inspiratie nodig voor recepten? Kijk dan hier!