14 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
  • 1
  • 2
14 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
  • 1
  • 2

Rode wijn

Hoe ontstaat rode wijn?

Rode wijn wordt gemaakt door verschillende soorten blauwe druiven die groeien over de gehele wereld. De blauwe druiven worden nadat ze geoogst zijn, geperst of gekneusd. Het sap met de schillen en pitjes gaan vervolgens gisten. Dit proces zorgt ervoor dat de suikers in het sap zich omzetten tot alcohol en koolzuur. Rode wijn wordt door elke wijnmaker weer iets anders gemaakt en dat verschil proef je. Deze diversiteit in smaken is mede afhankelijk van de verschillende druiven die gebruikt worden door de wijnmakers. Daarnaast is het klimaat waarin de blauwe druiven groeien van groot belang. Des te koeler het klimaat des te frisser de rode wijn is. Op Ramonbilbaoshop vind je nog meer interessante informatie over het klimaat in Spanje.

Verschillende soorten rode wijn

Er zijn flink wat verschillende rode wijnen. Van jonge rode wijn tot zoete rode wijn, er is veel variatie! Elke rode wijn heeft een andere smaak en is mede afhankelijk van de druif waarvan het gemaakt is.

  • Garnacha
  • Graciano
  • Mazuelo
  • Tempranillo

De meeste rode wijnen zijn ‘droog’ van smaak, dit betekent dat bijna alle suikers zijn vergist tijdens het gistingsproces. Hoe langer dit proces aanhoudt, hoe lager de druivensuikers in de wijn. Bij een rode dessert wijn is dit proces erg kort, aangezien deze rode wijn zoet van smaak is.

Rode wijn in combinatie met eten

Rode wijn wordt regelmatig gecombineerd met rood vlees, dit is dan ook de meest voorkomende combinatie. Natuurlijk zijn rode wijnen te combineren met een flink aantal verschillende gerechten. Denk bijvoorbeeld aan diverse kaassoorten, vis en wildgerechten. Rode dessertwijn kun je prima combineren met bijvoorbeeld warme appeltaart met roomijs. Natuurlijk kun je ook zelf experimenteren. Voor inspiratie kijk je op onze receptenpagina!