1924: Het begin van Ramón Bilbao

Bodegas Ramón Bilbao werd opgericht in 1924 door Ramón Bilbao Murga, een ervaren wijnhandelaar, die al wijn verkocht sinds 1896. Hij kocht de wijn van lokale boeren in de plaats Calle Las Cuevas in de provincie Haro, in het noorden van Spanje. Ramón Bilbao werd gezien als een vooruitstrevende druiventeler met veel kennis over de kunst van het wijn maken.

Het wijnhuis Ramón Bilbao werd van generatie op generatie doorgegeven. Totdat in 1966 het laatste lid van de familie Bilbao, Ramón Bilbao Pozo, overleed.

1972: Een nieuwe vennootschap

Het bedrijf van Ramón Bilbao werd in het jaar 1972 omgezet tot een vennootschap met nieuwe aandeelhouders. Er werden nieuwe faciliteiten gebouwd, zo ook in de provincie Haro, waar tegenwoordig het wijnhuis Ramón Bilbao is gevestigd. De aandeelhouders van het nieuwe vennootschap zetten het werk van Ramón Bilbao voort. De focus van de aandeelhouders lag op het maken van kwalitatief volle wijnen.

In 1999 nam het familiebedrijf Diego Zamora , SA, het wijnhuis Ramón Bilbao over. Diego Zamora, SA, is een van de grootste drankenproducenten in Spanje en eigenaar van de bekende Spaanse likeur: ‘Licor 43’. Door renovatie en modernisering van bestaande faciliteiten, begon Diego Zamora een nieuwe onderneming.

2006: Wijnen van topkwaliteit

De belangrijkste handelskenmerken van het huidige Ramón Bilbao zijn de ontwikkeling van wijnen van topkwaliteit, innovatie en inachtneming van Rioja tradities. Deze Rioja tradities worden vertegenwoordigd door de geschiedenis van de wijnen van Ramón Bilbao. Een traditie is bijvoorbeeld het gebruik van oude technieken, zoals het gebruik van oude vaten van Amerikaans eikenhout in plaats van de nieuwe Franse eikenhouten vaten. Een andere oude traditie is het gebruik van houten oude gistkuipen. Hierdoor worden er eigen gistculturen gekweekt. Geen koeling tijdens het gisten is ook een voorbeeld van een oude Rioja traditie.

De wijnen van Ramón Bilbao worden gemaakt van druiven afkomstig van de beste landgoederen en wijngaarden. De vaten waarin de wijnen worden bewaard zijn gemaakt van het beste eikenhout uit Europese en Amerikaanse bossen. Maar het meest bijzondere zijn de mensen die de druiven verbouwen, zij geven veel aandacht en liefde aan de druiven en het verbouwen van de druiven.