3 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
3 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Garnacha

Garnacha is de meest aangeplante blauwe druif van Spanje. De druif is zeer populair in Rioja en de rest van Noord-Spanje. Ook in het zuidelijke deel van Frankrijk wordt de druif verbouwd. Hier heet het geen Garnacha maar Grenache. De Garnache druif lijkt minder bekend, maar dat komt doordat de druif meerdere namen kent. Daarnaast zijn er maar weinig wijnen die enkel van Garnacha druiven gemaakt worden. Vaak word Garnacha gebruikt in een blend met andere druivensoorten. Garnache druiven worden veelal gebruikt voor rode en rosé wijnen. Benieuwd naar de wijngaarden waar Garnacha wordt verbouwd? Hier lees je meer over de wijngaarden van Garnacha.

Historie Garnacha

Spanjaarden en Italianen hebben lang gewedijverd over de oorsprong van deze druif. De Spanjaarden beweerden dat de noordoostelijke regio Aragón de thuisbasis vormt van de Garnacha (onder de naam Aragones) terwijl de Italianen beweerden dat de Garnacha uit Sardinië komt (onder de naam Cannonau). Aanvankelijk leken beiden gelijk te hebben, maar genetici hebben geconcludeerd dat Garnacha toch echt uit Spanje komt. Mede door de vele Garnacha varianten die in Spanje voorkomen en niet in Sardinië. Garnacha stond toen bekend onder de naam Aragones en vanaf 1678 ook onder de naam Garnacha.

Garnacha druif

De Garnacha druif is relatief groot en heeft een dunne, violetblauwe schil. De schil bevat vrij weinig kleurstof. Deze druivensoort groeit het beste op een arme, droge bodem met veel kiezels. Van nature groeit de wijnstok weelderig, waardoor deze goed bijgehouden moet worden. Daarnaast gedijt Garnacha perfect in een warm klimaat. Tijdens zijn lange groeiseizoen vormt de druif veel suiker en worden de tannines goed rijp, maar verliest de druif zuren. Hierdoor ontstaat een zwoele, soepele wijn welke weinig kleur en stevigheid heeft. Door de Garnacha te blenden met andere druiven, kan worden aangevuld wat de druif mist, zoals bijvoorbeeld met Tempranillo.

De smaak van Garnacha

Garnacha is een soepele druif. De smaak is zeer fruitig, bijna zoet te noemen. Kenmerkend zijn aroma's van bramen en kersen. Garnacha wijnen bevatten weinig tannines en een lage zuurgraad. Deze druif wordt gebruikt in de wijnenRamon Bilbao RosadoRamon Bilbao Lalomba Rosado.